LiteSpeed Cache Plugin voor WordPress

Je kunt je website aanzienlijk sneller maken als je een cache plugin gebruikt voor WordPress. De meeste bekende plugins zijn WP Rocket, W3 Total Cache en WP Super Cache.

Een mindere bekende cache plugin is de LiteSpeed Cache plugin voor WordPress, of de LSCache plugin. Deze plugin werkt optimaal samen met de LiteSpeed webserver die op elke hostingserver van ons standaard is ingeschakeld. De LSCache plugin kan je website een factor 3 sneller maken dan hij nu is, met een aantal relatief simpele instellingen.

Het mooiste van deze plugin is dat je zeer geavanceerde functionaliteit krijgt dat gratis voor je beschikbaar wordt gesteld omdat wij de ultrasnelle LiteSpeed webserver gebruiken.

Hoe je de LSCache plugin installeert en configureert, nemen we in de volgende stappen met je door. Je zult overigens zien dat enkele vertalingen (nog) niet helemaal klaar zijn als je je WordPress op Nederlandstalig hebt gezet. Dit zal in de toekomst worden verbeterd.

Let op: Voordat je verder gaat, deactiveer en verwijder alle huidige cache plugins die je op je WordPress website hebt geïnstalleerd. De verschillende cachingplugins kunnen anders qua instellingen met elkaar conflicteren en dat kan resulteren in een kapotte website.

Stap 1: Installatie LSCache in WordPress

De makkelijkste methode om de LSCache te installeren is vanuit het dashboard van WordPress. Log in op de adminomgeving van je website, navigeer naar Plugins en klik op Nieuwe plugin. Zoek vervolgens naar LSCache en klik op Nu installeren en als de installatie is afgerond op Activeren.

De LSCache plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd, we gaan hem nu configureren voor optimale prestaties van je website!

Stap 2: Domain key aanvragen

Om te beginnen hebben we een domain key nodig. Daarmee autoriseren we onze website met de LiteSpeed optimization servers. Als je functionaliteit als het optimaliseren van je afbeeldingen en/of CDN wilt gebruiken heb je een domain key nodig.

• Navigeer naar LiteSpeed Cache > Standaard Instellingen in het linkermenu van je scherm.
  • Klik achter Domain Key op Request Domain Key. Het duurt ongeveer 15 minuten om een key te krijgen, maar je kunt intussen door met alle andere instellingen.

Stap 3: Afbeeldingen optimaliseren

Vaak zijn afbeeldingen die worden geüpload naar de website niet in optimaal formaat en daardoor te groot. De website wordt daardoor langzamer en dat willen we voorkomen.

LiteSpeed Image Optimization comprimeert niet alleen je afbeeldingen in optimaal en meest efficiënte formaat (in .webp), maar maakt ook afzonderlijke afbeeldingen geschikt voor zowel desktop als mobiel.

• Open de Image Optimization instellingen via LiteSpeed Cache > Image Optimization.
  • Open in het nieuwe venster het tabblad [2] Image Optimization Settings en schakel de volgende 2 opties in:
    • Auto Request Cron
    • Create WebP Versions

• Klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Stap 4: Pagina's optimaliseren

We gaan nu de webpagina's optimaliseren om de paginasnelheid aanzienlijk te verhogen.

• Navigeer naar LiteSpeed Cache > Page Optimization.
  • Het eerste tabblad dat geopend wordt is [1] CSS Settings. We zetten hier de volgende opties aan:
    • CSS Minify
    • CSS Combine
    • CSS HTTP/2 Push
  • Open vervolgens het tweede tabblad [2] JS Settings. Hier zet je dezelfde opties aan:
    • JS Minify
    • JS Combine
    • JS HTTP/2 Push
  • Daarna openen we het tabblad [3] Optimalisatie Instellingen. Zet de volgende opties aan:
    • HTML Minify
    • Inline CSS Minify
    • Inline JS Minify
    • Load Google Fonts Asynchronously
  • Klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Je hebt nu de belangrijkste instellingen gehad om je website te versnellen! Zoals je wellicht hebt gezien zijn er nog véél andere instellingen die je kunt aanpassen om je website te optimaliseren, maar dit is maatwerk en kan in sommige gevallen problemen met je website opleveren. Als je zeker weet wat je doet, kun je ook proberen welke instellingen een positief effect hebben op de laadsnelheid van je website zonder dat er bepaalde onderdelen in je website niet meer werken.

Opmerking: Gebruik je Managed WordPress Hosting van Cloud86? Dan kan je ook Redis caching inschakelen.

Optioneel: Redis Cache inschakelen

• Om Redis cache in te schakelen navigeren we naar LiteSpeed Instellingen > Cache.
  • We kiezen daar voor het tabblad [6] Object.
  • Pas vervolgens de volgende opties aan:
    • Object Cache: Aan
    • Methode: Redis
    • Poort: 6379
  • Scroll naar beneden en klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Stap 5: Cache legen

Klaar! Vergeet niet dat als je wijzigingen aan je website hebt aangebracht, die door de cache niet direct te zien zijn voor je bezoekers. Je moet daar eerst de cache voor legen. Dat doe je als volgt:

• Navigeer naar LiteSpeed Cache > Toolbox.
  • Klik op Verwijder alle cache.

Nieuwe wijzigingen zijn nu zichtbaar geworden op je website voor nieuwe bezoekers.