LiteSpeed Cache Plugin voor WordPress

Je kunt je website aanzienlijk sneller maken als je een cache plugin gebruikt voor WordPress. De meeste bekende plugins zijn WP Rocket, W3 Total Cache en WP Super Cache.

Een mindere bekende cache plugin is de LiteSpeed Cache plugin voor WordPress, of de LSCache plugin. Deze plugin werkt optimaal samen met de LiteSpeed webserver die op elke hostingserver van ons standaard is ingeschakeld. De LSCache plugin kan je website een factor 3 sneller maken dan hij nu is, met een aantal relatief simpele instellingen.

Het mooiste van deze plugin is dat je zeer geavanceerde functionaliteit krijgt dat gratis voor je beschikbaar wordt gesteld omdat wij de ultrasnelle LiteSpeed webserver gebruiken.

Hoe je de LSCache plugin installeert en configureert, nemen we in de volgende stappen met je door. Je zult overigens zien dat enkele vertalingen (nog) niet helemaal klaar zijn als je je WordPress op Nederlandstalig hebt gezet. Dit zal in de toekomst worden verbeterd.

Let op: Voordat je verder gaat, deactiveer en verwijder alle huidige cache plugins die je op je WordPress website hebt geïnstalleerd. De verschillende cachingplugins kunnen anders qua instellingen met elkaar conflicteren en dat kan resulteren in een kapotte website.

Stap 1: Installatie LSCache in WordPress

De makkelijkste methode om de LSCache te installeren is vanuit het dashboard van WordPress. Log in op de adminomgeving van je website, navigeer naar Plugins en klik op Nieuwe plugin. Zoek vervolgens naar LSCache en klik op Nu installeren en als de installatie is afgerond op Activeren.

De LSCache plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd, we gaan hem nu configureren voor optimale prestaties van je website!

Stap 2: Domain key aanvragen

Om te beginnen hebben we een domain key nodig. Daarmee autoriseren we onze website met de LiteSpeed optimization servers. Als je functionaliteit als het optimaliseren van je afbeeldingen en/of CDN wilt gebruiken heb je een domain key nodig.

• Navigeer naar LiteSpeed Cache > Standaard Instellingen in het linkermenu van je scherm.
  • Klik achter Domain Key op Vraag domein sleutel aan. Het duurt ongeveer 15 minuten om een key te krijgen, maar je kunt intussen door met alle andere instellingen.

Stap 3: Download en importeer basisinstellingen

We hebben geprobeerd het installeren en optimaliseren van de LScache plugin makkelijker te maken door een basisconfiguratie voor je klaar te zetten. Deze configuratie werkt voor verreweg de meeste WordPress installaties het beste.

• Download de instellingen voor LScache via deze link. Het bestand lscache_cfg.data wordt direct ter download aangeboden.
  • Ga naar het juiste tabblad voor het importeren via LiteSpeed Cache > Toolbox > [2] Import / Export.
  • Onder Importeer instellingen kies je het bestand op je computer lscache_cfg.data en klik je op de knop Importeren daar achter.

Alle basisinstellingen zijn nu ingeladen en je website gaat bij het eerstvolgende bezoek op je website alle pagina's in het geheugen van de server plaatsen zodat bij een tweede bezoek je website een stuk sneller is!

Opmerking: Gebruik je Managed WordPress Hosting van Cloud86? Dan kan je ook Redis caching inschakelen.

Optioneel: Redis Cache inschakelen

• Om Redis cache in te schakelen navigeren we naar LiteSpeed Instellingen > Cache.
  • We kiezen daar voor het tabblad [6] Object.
  • Pas vervolgens de volgende opties aan:
    • Object Cache: Aan
    • Methode: Redis
    • Poort: 6379
  • Scroll naar beneden en klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Stap 5: Cache legen

Klaar! Vergeet niet dat als je wijzigingen aan je website hebt aangebracht die niet altijd direct te zien zijn voor nieuwe bezoekers. Het kan zijn dat je eerst de cache daar voor moet legen. Dat doe je als volgt:

• Navigeer naar LiteSpeed Cache > Toolbox.
  • Klik op Verwijder alle cache.

Nieuwe wijzigingen zijn nu zichtbaar geworden op je website voor nieuwe bezoekers.

Tot slot

Zoals je wellicht hebt gezien zijn er nog véél andere instellingen die je kunt aanpassen om je website te optimaliseren, maar dit is maatwerk en kan in sommige gevallen problemen met je website opleveren.

Als je zeker weet wat je doet en je wilt kijken of je je website verder kunt versnellen of optimaliseren? Bekijk dan de uitgebreide handleiding van de ontwikkelaars van de plugin in de LiteSpeed Cache for WordPress documentatie. Er zijn veel mogelijkheden om de caching van je website te finetunen voor de allerbeste scores, maar dit vereist vaak wel (diepgaande) technische kennis.