Je kunt je website aanzienlijk sneller maken door een cache plugin te gebruiken voor WordPress. De meeste bekende plugins zijn WP Rocket, W3 Total Cache en WP Super Cache.
Een mindere bekende cache plugin is de LiteSpeed Cache plugin voor WordPress, of de LSCache plugin. Deze plugin werkt optimaal samen met de LiteSpeed webserver die op elke hostingserver van ons standaard is ingeschakeld. De LSCache plugin kan je website een factor 3 sneller maken dan hij nu is, met een aantal relatief simpele instellingen.
Het mooiste van deze plugin is dat je zeer geavanceerde functionaliteit krijgt dat gratis voor je beschikbaar wordt gesteld, omdat wij de ultrasnelle LiteSpeed webserver gebruiken.
Hieronder lees je hoe je de LSCache plugin installeert en configureert. Het is overigens mogelijk dat enkele vertalingen (nog) niet helemaal klaar zijn als jij je WordPress op Nederlandstalig hebt gezet. Dit zal in de toekomst worden verbeterd.
Let op: Voordat je verder gaat, deactiveer en verwijder alle huidige cache plugins die je op je WordPress website hebt geïnstalleerd. De verschillende caching-plugins kunnen anders qua instellingen met elkaar conflicteren en dat kan resulteren in een kapotte website.
Stap 1: Installatie LSCache in WordPress
De makkelijkste methode om de LSCache te installeren is vanuit het dashboard van WordPress. Log in op de admin-omgeving van je website, navigeer naar Plugins en klik op Nieuwe plugin. Zoek vervolgens naar LSCache en klik op Nu installeren en wanneer de installatie is afgerond op Activeren.
De LSCache plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd, je gaat hem nu configureren voor optimale prestaties van je website!
Stap 2: Domain key aanvragen
Om te beginnen heb je een domain key nodig. Daarmee autoriseer je jouw website met de LiteSpeed optimization servers. Als je functionaliteit zoals het optimaliseren van je afbeeldingen en/of CDN wilt gebruiken, heb je een domain key nodig.
- Navigeer naar LiteSpeed Cache > Standaard Instellingen in het linkermenu van je scherm.
- Klik achter Domain Key op Vraag domein sleutel aan. Het duurt ongeveer 15 minuten om een key te krijgen, maar je kunt intussen door met alle andere instellingen.
Stap 3: Gebruik een cache-preset
De LiteSpeed Cache plugin kent een aantal presets (instellingenprofielen) die je kunt gebruiken om je website te optimaliseren om veel werk uit je handen te nemen. Naarmate je een hoger profiel gebruikt zullen meer onderdelen gecached en geoptimaliseerd worden. De kans op fouten in je website wordt daarmee ook groter, dus experimenteer een beetje met de instellingen.
Je kunt een preset kiezen via het menu LiteSpeed Cache > Presets.
Het "Advanced" profiel wordt aangeraden en bevat de belangrijke instellingen voor het efficiënt cachen van je website. Kies een profiel en klik op Apply preset.
Alle basisinstellingen zijn nu ingeladen en je website gaat bij het eerstvolgende bezoek op je website alle pagina's in het geheugen van de server plaatsen zodat bij een tweede bezoek je website een stuk sneller is!
Optioneel: Redis Cache inschakelen
(let op: dit is alleen beschikbaar wanneer je een Managed VPS bij ons afneemt, en is dus niet beschikbaar bij onze webhostingpakketten).
- Om Redis cache in te schakelen navigeren we naar LiteSpeed Instellingen > Cache.
- We kiezen daar voor het tabblad [6] Object.
- Pas vervolgens de volgende opties aan:
- Object Cache: Aan
- Methode: Redis
- Poort: 6379
- Scroll naar beneden en klik daarna op Wijzigingen opslaan.
Stap 4: Cache legen
Klaar! Vergeet niet dat als je wijzigingen aan je website hebt aangebracht die niet altijd direct te zien zijn voor nieuwe bezoekers. Het kan zijn dat je eerst de cache moet legen. Dat doe je als volgt:
- Navigeer naar LiteSpeed Cache > Toolbox.
- Klik op Alles opschonen.
Nieuwe wijzigingen zijn nu zichtbaar geworden op je website voor nieuwe bezoekers.
Tot slot
Zoals je wellicht hebt gezien zijn er nog véél andere instellingen die je kunt aanpassen om je website te optimaliseren, maar dit is maatwerk en kan in sommige gevallen problemen met je website opleveren.
Als je zeker weet wat je doet en je wilt kijken of je je website verder kunt versnellen of optimaliseren? Bekijk dan de uitgebreide handleiding van de ontwikkelaars van de plugin in de LiteSpeed Cache for WordPress documentatie. Er zijn veel mogelijkheden om de caching van je website te finetunen voor de allerbeste scores, maar dit vereist vaak wel (diepgaande) technische kennis.
Heb je nog geen abonnement? Bestel dan WordPress Hosting of Managed WordPress bij Cloud86.