Extra gebruiker in Plesk

Er zijn situaties waarin het handig is om een extra gebruiker in het Plesk control panel aan te maken die jouw website kan beheren. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelaar van je website of iemand die e-mailadressen voor je beheert. Een nieuwe gebruiker maak je aan in een paar stappen in Plesk die hier onder staan beschreven.

1. Log in op het Plesk Control Panel. Als je niet (meer) weet hoe dat moet, volg dan deze handleiding.

2. Je bent in het hoofdmenu van Plesk. Kies in het linkermenu voor de optie Gebruikers.

3. In het volgende scherm klik je op Gebruikersaccount Aanmaken.

4. We gaan nu de gebruiker aanmaken. Alle onderdelen met een rood sterretje (*) aangemerkt zijn verplicht, de andere opties zijn optioneel.

Algemene informatie

• Naam contactpersoon: spreekt voor zich.
  • E-mailadres): vul hier het emailadres van de nieuwe gebruiker in, zodat hij/zij zijn wachtwoord kan laten resetten.
  • Extern e-mailadres: een alternatief e-mailadres voor de "wachtwoord vergeten" optie.
  • Gebruikersrol: geef hier aan welk niveau rechten je de gebruiker wilt geven. In het voorbeeld geven we de rol "eigenaar" zodat de nieuwe gebruiker overal toegang toe heeft.
  • Toegang tot abonnementen: hier kan je opgeven of de nieuwe gebruiker tot alle domeinen toegang moet hebben of één specifiek domein.

Plesk-voorkeuren

• Gebruikersnaam: de gebruikersnaam waarmee de gebruiker kan inloggen op het Plesk control panel.
  • Wachtwoord: kies een wachtwoord voor de nieuwe gebruiker. Je kunt hem ook automatisch laten genereren door Plesk. Klik daarna op de knop Tonen om het wachtwoord te bekijken dat ingesteld gaat worden. Dit kan je vervolgens kopiëren en opsturen naar de nieuwe gebruiker.
  • Taal van Plesk: welke taal wordt standaard gebruikt voor de nieuwe gebruiker.
  • Gebruiker is actief: vink dit aan om de nieuwe gebruiker te activeren en toegang te verlenen. Als je dit vinkje later uitzet (of de gebruiker verwijderd) heeft diegene geen toegang meer tot het control panel.

5. Tot slot de laatste stap; de nieuwe gebruiker moet weten via welke URL hij kan inloggen op het Plesk Control Panel. Dit is namelijk afhankelijk van de server waar je webhostingaccount op is geplaatst. De juiste URL zie je in de adresbalk van je browser:

In dit geval is de juiste URL: https://shared11.cloud86.nl:8443 (let op: dit poortnummer moet wel worden meegestuurd!).

Je hebt nu een nieuwe gebruiker aangemaakt die onafhankelijk kan inloggen op het Plesk Control Panel om je webhostingpakket te beheren.